lastningen gick åt helvete idag.. Stod i f...

lastningen gick åt helvete idag.. Stod i flera timmar men fick inte på honom. Testat allt men inget resultat alls.. Jag blir så arg fast jag inte borde bli det och det är sånna här dagar jag undrar om jag tagit mig vatten över huvudet som köpt en unghäst.. Blir väl mest frustrerad för att jag så gärna vill komma iväg och förstår inte varför han håller på som han gör.. Inte varit ett problem förut lixom, inte på det här viset iaf..


Pirrigt

Allt är i princip in packat och klart för att åka. Känns konstigt att flytta samtidigt som det känns jätte bra. Framför allt är det bäst för Qp just nu, att flytta betyder att jag kommer kunna träna och utbilda honom mycket bättre då jag har tillgång till paddock och en peppande Moa. Sen att jag slipper känna mig orolig osv här släpper ju jätte mycket nu när jag kommer här i från.

Jag vet att det är bra människor runt omkring som man kan lita på till 100% och det känns toppen. Nu väntar jag bara på att pappa ska sluta jobbet så åker vi till vårat tillfälliga hem :D SÅ vet ni någon som söker stallplats i sundsvall så hör av er =)
ELIN

Moa och Qp =D


Paaaaacka

Qp får vila idag eftersom att han blev vaccinerad i går. Men ska ut och börja packa in lite saker i bilen tills i morgon. Varit ute och åkt hela dagen och gjort en massa ärenden. Och ikväll blir det lite mys med två fina vänner. Ska bli skönt att chilla lite.

Qp kommer nog vila tills på torsdag, då kanske jag ska haltra lite. Han ska ju endå ta det lungt några dagar. Så passar ju bra nu när vi håller på att flytta och ha oss
.
ELIN
Lillen min


Youth Rookie of the Year

DET ÄR JAG DET! Vart jättechockad när jag gick in på SQHA's facebooksida och såg att det var jag som hade blivit Rookie of the year, känns helt underbart. Med tanke på att det är mitt första år på showerna så blev jag superglad, att just jag och Tintin hade varit duktigast. När vi åker ner på Spring Show så ska vi hämta ut vårt pris, undra vad det är, spännande ohh. Har ingen bild att visa eftersom att jag inte fått priset än men så fort jag får det så ska jag visa.
/Moa

Datorn är lagad!

Nu har jag fått tillbaks min lilla dator, skolan IT-tekniker är helgrym på att fixa allt! Min hårddisk hade kraschat vilket resulterade i att alla bilder var borta. Men jag ska sitta och kopiera från bloggen ikväll tänkte jag och sedan ska jag ta bilder från andra datorn så jag får mina bilder tillbaks haha. Imorgon flyttar Elin in och det längtar jag verkligen till.
Igår fixade jag hagen, ska sätta upp tråd till en liten del som hade gått sönder under stormen som var förut. Sedan gjorde jag iordning en hylla till så Elin kan lägga upp till sina borstar, lindor mm. Pappa skulle skotta ridbanan idag också så den är redo tills Elin kommer. Dock kan inte jag rida för Tintin har tappat en baksko så jag måste vänta tills Ingela(vår hovslagare) kommer på torsdag. Sedan åker jag bort i helgen igen och ska åka skidor med familjen i Vemdalen. Men sedan har jag lov och oj oj vad jag och Elin ska träna och rida då, mycket trevligt.

Längtar tills att tävla igen!


/Moa

Tips!Denna pall fick jag av Syster. Den är toppen bra då det är lätt att ha med sig den och den tar liten plats och väger ca 1,5 kg, alltså är den jätte lätt. Den är 30 cm hög och den tar 100 kg. Finns även i en grå färg. 
Du hittar den HÄR och den kostar 170 kr.Sadelkarusell för 10 sadlar - SK Sadelhållare överdel - SO

Kan ju även passa på att tipsa om denna smarta Sadel karusell som dom också säljer där det rymms upp till 10 sadlar. Hade jag haft en större sadelkammare så hade jag gärna haft denna! Dom har även så man kan sätta upp vanliga på väggen och man kan reglera hängaren så den passar sadel och den ligger bra. Passar till både western och engelska sadlar.

Bilderna är lånade från Gilos hemsida! Så för mer info om sakerna så klicka in er där. Du kan även hitta den broderade grimman hos dem! 

Sadel karusellen kostar 6 800 kr
sadel hållare för tre sadlar kostar 750 krFör ett år sedan

För exakt ett år sedan hade jag haft en toppen tur med världens bästa Pony som hade en period då han var så himmla pigg och framåt! Minns hur glad jag var när vi kom hem! Hade ridit med stångbettet och han gick som en klocka! Jobbade på som bara den i galoppen!

"Känner mig super lycklig just nu, tycker vi har haft lite slit
under några veckor när han ska trilskas lite med idag
ojojoj villken häst jag har!!!!!"

Min fina solstråle, går inte en dag utan att jag saknar dig! Fin besök av Vet! :)

Idag har Qp blivit vaccinerad och han var så duktig när vet skulle sticka honom. Han har ju blivit så spänd och inte velat stå stilla förut. Men tror att han har börjar vänja sig vid honom nu. Har iaf packat klart alla våra grejer nu så det ska bara vara att lasta in i bilen och transporten på onsdag. Skönt! 

Nu sitter jag och mamma och kollar upp nån diet vi ska börja med. Man går på den i typ 2 veckor så det är som en liten rensing så man blir av med ex socker suget. Behöver verkligen en lite kick start just nu. 


Kanske var lite kul att matte har kommit hem endå :)Vilken härlig dag

Jag har haft en väldigt bra dag, jag slutar egentligen klockan 16.30 men efter inställda lektioner så slutade jag 11 istället. Dock gick det ingen buss hem förrän 12.45 så nu är jag äntligen hemma och äter lite lunch. Jag tänkte försöka hinna med så mycket som möjligt idag, kolla hagen som QP ska stå i, göra ordning plats för Elin i stallet, haltra Tintin och städa inne. Det är mycket på agendan idag men jag tror nog jag ska hinna med allting. 

Min skoldator, den som jag gör det mesta jobbet till bloggen på också, har tyvär jäklats med mig. Den vill inte starta eller fungera så idag var jag tvungen att lämna in den till IT-ansvarige på skolan och förmodligen måste han ominstallera den och då försvinner allt på datorn, det betyder bilder och allt. Det är sådana dagar man är glad att man har bloggen, här finns ju väldigt många bilder redan. Plus att jag har den här datorn jag skriver på nu och där finns det en stor del av alla bilder jag har. Skönt att man har backup!

Första gången Elin red Tintin, det känns som evigheter sedan!


/Moa

Hemlisen

På onsdag flyttar jag och Qp till Moa under några månader! Ska bli super kul och ett extra plus är ju att man har sånt bra tränings sällskap! Anledning till att jag flyttar är för att hon som hyr in ska flytta sin hästar och då blir min själv. Så tills jag har hittat nya inhyrningar så ska han stå hos Moa.

Så från och med onsdag är vi söråker bor!

ELINGrabbarna grus ska få flytta ihop! ;)

Home

Då var man hemma igen efter en toppen mysig helg med bästa Moa! Min röst har börjat gett upp efter allt prat och sjungande i bilen. Kroppen har också kommit på att man sovit för lite och haft för mycket tokigheter för sig, så den vill helst sova.


Hann med att träffa min syster Anna som har varit på besök här hemma i sundsvall när jag var borta. Fick en fin ihopfällbar pall av henne. Slänger upp en bild på den i morgon. Qp fick en aktivitets godis grej också, han kommer nog bli super lycklig att ha nått att leka med.

Imorgon tänkte jag avslöja hemlisen! Fortsätt att gissa på ni ;) Ska ut och pussa på min fina häst nu och sedan blir det nog dags att krypa till sängs och kika på lite tv.

ELIN

Frågestund del 4

Om ni inte kunde fortsätta rida, vilken sport skulle ni utöva istället?
Vilken tränare (i hela världen) skulle ni helst vilja jobba för en sommar om ni fick välja?
Om ni inte kunde fortsätta rida, vilken sport skulle ni utöva istället?
Svar: Moa hade nog hållt på med skidåkning/alpint medans Elin hade varit en soffpotatis aka data nörd.Vilken tränare (i hela världen) skulle ni helst vilja jobba för en sommar om ni fick välja?
Svar: Det här är en super svår fråga för att det finns så himmla många bra tränare. Men jag Moa skulle nog vilja jobba för Charlie Cole medans jag, Elin inte har en aning på vem jag skulle välja. Men ett ställe där jag kunda utvecklas och lära mig mest.
Har du (Elin) haft flera hästar som du "börjar från början med"? (exklusive inridning då)
Svar: Det beror på hur man menar. Jag har inte haft en unghäst förut men har haft några hästar som jag har skolat om från vanlig ridning till western. Så Qp är min första unghäst som jag ska utbilda.


Hur lärde ni känna varandra ?
Svar: Vi träffades genom att vi är halv släkt med varandra och att vi hade samma intresse, westernridning. Vi började umgås för 6 år sedan och har sedan dess varit toppen bra kompisar.


Vad tycker ni om varmblod? Kan man rida western med dom?
Svar: Klart att man kan rida western på ett varmblod, du kan rida western på vilken häst ras som helst. Vi har iaf sett två exemlar som har varit super fina och jätte duktiga på tävlingarna. 

Har ni någon bra övning på hur man får hästen lösgjord?
Svar: Finns många flera olika övningar för att få hästarna lösgjorda. Men om så önskas så kan vi filma lite bra övningar.


Kan ni inte berätta lite kort vad western ridning går ut på?
Svar: Det går ut på att ha en sammarbete mellan häst och ryttare. Det finns många olika delar innom western allt från att valla kor till att visa gångarter, men det som det går ut på är att en lösgjord och följsam häst när man utför olika maövrar. Vill du veta mer om western så klicka dig in HÄR
Förra sommaren, åh vad vi längtar till sommaren igen!


Fina Pony ute på promenad i det härliga vår vädret -11


Jag och Tint en härlig sen sommar dag :)


Moa och Tiny på Nationals!


Moa och Tiny våren-11

Ylli sen sommaren -11


Qp sommaren -11


Distans tävling i Uppsala-11 


Fina Kid från Ride campen:) 


Tiny och Jeremy på Ride campen-11Zeb och Tiny på nationals -11


Sommar kvälli Uppsala och en liten mysis Qp!


Ride camp -11Frågestund del 3

Tränar ni för någon tränare?
Moa: Jag har min huvudtränare som är Håkan Forsström från Örebro. Jag anser att det är väldigt viktigt att träna för tränare då man utvecklas så otroligt mycket när man har en annan som ger perspektiv på hur det set ut. Tränar även för många utländska tränare för att få nya influenser och nya tankesätt, har tränat för blandannat Hubertus Jagfeld, Kim Fergueson mm.
Elin: Jag tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad och därför försker jag träna för tränare så fort jag får möjlighet till det. Håkan Forsström har blivit en tränare som ofta kommit upp till oss i Norrland men jag har även tränat en del för Josefin Blomqvist. Nu till våren blir det blandannat träning för Hubertus Jagfeld.

Moa och Håkan

Har ni några mål?
Moa: Jag har många mål i livet med hästarna, men just nu är det Europeiska mästerskapen i Tyskland som är på tapeten. Inom något år, kanske 1-2 år vill jag försöka köpa mig en unghäst, kanske en 1-åring från USA med en riktigt bra stam, med inriktning pleasure/trail.
Elin: Mina mål för tillfället är att kunna rida Qp i alla gångarter och att komma ut på minst en tävling i år. Att jag och Qp ska utvecklas tillsammans.

Varför har hästarn flätad svans i hagen?
Svar: För att quarterhästarna har väldigt känslig och dålig kvalité på svansarna. Anledningen till att vi flätar svansarna är för att skydda dom och hålla dom fräscha när dom är ute i hagarna. Oftast har man en svanspåse ovanpå svansen för att hålla smutsen borta.

Hur ser era hästars foder status ut / tränings vecka ?
Svar: Moa- Tintin äter ½ kilo müsli och ½ kilo pellets varje morgon och kväll samt mellan 10-12 kilo hö.
Elin- QP äter ½ kilo fölmix delat på morgon och kväll samt mineraler och salt. Han äter ca 11 kilo hö om dagen.

Om ni var tvungna att välja en annan ras typ fjording, islänning, nordsvensk eller så, att rida western på vad skulle ni då välja? Och varför?
Svar: Elin- Om jag fick välja helt fritt skulle jag välja irländsk sporthäst, såsom Pony var. Det är en väldigt allsidig ras som jag gillar skarpt. Dom är lätt lärda och är väldigt allround.
Moa- Oj, svårt val men kanske skulle välja fjordning då jag ridit några som varit riktigt fina.


Jag och Pony efter en showmanship.


Mål inom westernridningen för detta år?
Svar: Moa- Jag satsar på att åka på EM detta år, som går i Tyskland. Samt att rida så jag får poäng på över 70 på alla ritter jag gör.
Elin- Att utvecklas med QP och ta mig ut på någon WRAS-tävling! =D 

Vad vill ni arbeta med i framtiden?
Svar: Moa- Jag vill jobba med eget företagande av något slag, om det är med eller utan hästar vet jag inte än men jag ska ha ett eget företag iallafall.
Elin- Vill jobba i butik då jag tycker det är jätteroligt! 

Nämn någon annan bloggares häst ni skulle vilja prova.
Svar: Många av bloggarna verkar ha trevliga hästar så det är svårt att veta men skulle vara roligt att testa allas. Vi gillar att prova nyha hästar då man alltid kan lära sig nått nytt.

Jag är fortfarande nyfiken om Moa är den Moa jag trodde. Vill se bilder på Moa bilder som är fyra år gammal
Svar: Här har du en bild på mig och Jahua! :)
Har ni någonsin önskat att ni hade åldern inne för ponnyakuten?
Svar: Varken jag eller Moa har önskat att vi hade åldern inne för ponnyakuten. Dom är ju inte riktigt inriktad på western och vi har kanske inte riktigt något promblem som vi skulle kunna vara med för. Men vi tycker att det är ett jätte bra program som båda följer.

Är någon av era hästar inkörda?
Svar: Nej inga av våra hästar är inkörda. Men det skulle vara roligt att ha dom det. Planen är att vi iaf ska börja tömköra Tiny och sedan får vi se vad det leder till.

Har ni någon fler i familjen som rider?
Svar: Elin : I min familj är det bara jag och min älsta syster som håller på med hästar. Anna håller också på med western ridning på sin arab Eld. Min mellan  syster Ida höll också på med hästar men har haft en liten pause i hästeriet. Men mina föräldrar har aldrig haft häst intresse, men dom är väldigt stöttande och jag tror att dom gillar hästar mer än vad dom igentligen vill erkänna;)
Moa: Alla i min familj har ridit men just nu är det bara jag och min syster.  Men även mina föräldrar är otroligt stöttande i mitt häst intresse.
Är någon av era hästar inkörda?


Fjällen

Nyss käkat en god middag efter att ha varit ute i backen nästan hela dagen. Moa har lärt mig åka skidor, var nästan fyra år sedan jag stod på ett par skidor. Måste säga att jag var väldigt duktig som tog mig upp och ner för backen utan att rammla och slå ihjäl mig! 

Skönt att vara ute i solen och det är ju så fint här uppe! I morgon blir det lite mer skidåkning beroende på hur mitt knä mår. Mitt ena knä vill gärna hoppa ur led och andra sånna saker när det har blivit överansträngt. Har inte riktigt tränat upp det ordentligt. Men sitter med ett skydd på som är som BoT nu.

ELIN
Så här pepp såg man ut idag då ;)


Shoppat

Var ju förbi Grafströms, en liten hästsports butik här i sundsvall som jag alltid rekomenderar varmt. Personalen är underbara och man får alltid den bästaste servicen där. Åker nästan alltid dit när jag ska handla häst saker och ett extra plus är ju att dom även har en hel del fina western saker!

Hur som helst så var jag bara förbi och köpte bra att ha saker. Blev två knäppen som jag ska sätta på mina vanliga tyglar. Har redan på western tyglarna men vill att det ska vara lätt och smidigt att kunna byta tyglarna. Blev också en linda till sjukskåpet då dom var slut och ett spontan köp, donut som man har i håret. Har dock en känsla av att den kan vara för liten för mitt hår så slutar kanske med att Moa får den ;)

Då var vi framme i Vemdalen :) nyss slängt...

Då var vi framme i Vemdalen :) nyss slängt i oss lite tacos och ligger i soffan och kikar på the voice Sverige :) i morgon blir det skid åkning till Moas stora glädje;) jag och skidor går inte hand i hand men har lovat att ge det en chans så får se om jag kommer hem levande;)


Påväg!

Då var vi påväg till fjällen! Får se om jag överlever denna helg. Elin och Skidor är inte precis BFF ;)
Från i sommras när vi åkte till Uppsala2011 AQHA Amateur Showmanship World ChampionVi har lite att träna på jag och Qp ;)

Gårdagen

Mötte upp Moa på stan för en mysig lunch! Alltid så skönt att få prata av sig till Moa när man är på dåligt humör! Bestämde att hon skulle sova hos mig så hon fick lite närmare tills skolan då hon hade sovmorgon på torsdag. Så vi åkte och hämtade dogsen för att sedan åka ut till Moa så hon kunde rida och fixa klart i stallet.

Filmade lite medans hon red, så ska förska sätta mig och klippa ihop det så ni får se. Var otroligt skönt väder ute så jag passade på att njuta i solen medans Moa red. Sen blev det lite spontan ridning för mig och Tiny också. Satt mest och kände lite på hur han kändes i alla gångarterna. Njöt av att kunna rida i så lite kläder för första gången i år! Sen bar det av hem till mig!

Då gick vi en promenad med Qp och Moa hjälpte mig att haltra lite. Och Qp var super duktig, har ju haft lite svårt när vi ska börja trava men nu började han fatta vad han skulle göra. Moa är så bra på att förklara och peppa. Kvällen spenderades som två latmaskar och vi fick inte mycket gjort.

Idag fick Qp vila, men jag har förberett allt inför helgen då min fina pappa ska ta hand om min häst eftersom att jag och Moa ska åka till fjällen. Ska bli skönt med en häst fri helg endå, även fast det kommer kännas lite konstigt.

Någon som  har listat ut vad som kommer hända nästa vecka då? Det är nått roligt och nått nytt! Gissa på ;D


Jag och Tiny idag
Moa och Tiny idag


Hittade denna bild på kameran!


Och fick en super längtan till sommaren!! :DUppskattad massage

Igår var det massage som stod på schemat fär Tintin. Mamma som är utbildad hästmassör fick ta sig an uppgiften med att massera honom, det behövdes verkligen. Han hade muskelspänningar lite här och där, så han stog och tuggade jättemycket. Det är ett tecken på att spänningarna i kroppen släpper, hon rättade även till rumpan på han. Han var lite sned och satt fast så han ska förmodligen kännas bättre att rida nu.
Idag blir det ingen ridning då jag ska iväg på födelsedagsfirande hos min morbror som fyller 40 år. Stort grattis till han! Nu måste jag plugga för jag är på skolan så jag får göra mer inlägg ikväll.

/Moa

Film från ridhus träffenLite Qp och lite tiny. Första gången Moa rider Qp också ;)Film från igårMoa och och Tiny igår, snacka om att tiny var pigg! Såklart ska Meja var med på ett hörn också ;)

Blev lite stylter i mellan åt också..Frågestund del 2

Hur gammla är era hästar?
Svar: QP är 4 år och Tintin är 9 år gammal och Ylli, stallets maskot är 21 år. 
¨
Vilka är era favorit bloggar?
Svar: Michaela Paldins blogg läser vi och vi läser även Dressyrmupparna, dom är nog de enda stora hästbloggarna vi brukar titta in på. Vi läser inte speciellt mycket bloggar, vi kollar på de som kommenterat bloggen! =) 

Vilka regler gäller i hunter med ex utrustning till både häst och ryttare?
Svar: Jag tar den här frågan(Moa) Jag har inte sådär jättabra koll men jag kan skriva det jag vet. All utrustning man använder till hästen måste vara i läder, syntet av något slag är icke godkänt. Man måste tävla på ett godkänt hunterbett, allt detta står i regelboken för AQHA. När det kommer till ryttaren måste ryttaren ha ridbyxor som är i färgerna gula, beiga, gråa och jag tror även att en nyans av grönt är tillåtet. Alla färger har egna benämningar och är inte säker på vilken typ av grön som är godkänd. Man ska rida med en godkänd hunterhjälm och stövlar. Det är även okej stövelskaft till ett par ridskor. För att läsa mer om hunter kan man gå in på AQHA och söka på Rulebook och där leta sig vidare till hunter under saddle. Där står allt man behöver veta för att tävla hunter.

Varför har ni valt att blogga tillsammans?
Svar: Anledningen till att vi valt att blogga tillsammans är för att vi delar samma intresse för westernridningen och quartrar, samt att vi är väldigt nära vänner. Det kändes naturligt för oss att börja blogga tillsammans! =)

Rida i ridhus eller rida ut?

Svar: Både jag och Elin är träningsfreak vilket leder att vi gärna sitter och tränar på ridbanor eller i ridhus. Självklart rider vi ut på våra hästar men vi väljer hellre att träna på banan! Men man behöver varierad träning för en hållbar häst.

Har ni hållt på med någon annan inriktning förutom western?

Svar: Vi båda har en blandad bakgrund med både hoppning och dressyr.Elin har även hållt på med islandshästar!


Elin & Pony                                  Moa och Jahua

Hur gamla är ni och vart bor ni?

Svar: Moa är 17 år och kommer från ett samhälle utanför Sundsvall som heter Söråker. Elin är 21 och kommer från ett ställe som kallas Bergsåker, Sundsvall.

Bilder från helgen!


Ridhus träff!


Precis hoppat upp.


Moa och Qp


Stark Moa ;)


Dags att rida i snöööön!Peppad på träning och riding av QP

Snart är det Håkan träning, det längtar jag verkligen till. Jag känner att jag behöver träna för någon då jag har lite dåligt med inspiration justnu. Sedan känns han lite sådär i ridningen så jag ska be mamma titta lite på han och ge han en massage. Känns som att han har spänningar i ryggen och i korset, då vill jag inte pressa honom om det är så att han sitter fast.
Idag när jag kommer hem ska jag nog massera honom, ingen ridning idag. Han har tränat hela helgen så han kan behöva lite välförtjänt vila nu. I lördags när vi var i ridhuset fick jag testa att rida på QP och ojoj vad det var ovant. Jag satte mig upp och han var så liten jämfört med Tintin och så vinglig haha. Men efter en stund förstod jag hur man skulle ratta runt honom och han var så snäll med tant Moa som inte förstod riktigt hur man skulle göra. Jag har ju "lyxen" att rida superkänsliga hästar, så jag har blivit lite bortskämd men det var superskoj att rida QP. Det blir förhoppningsvis fler gånger. 

Fina QP! En häst jag verkligen har fått tycke för, såååå mysig.
Det händer eventuellt en väldigt rolig grej snart för Elin och mig, jag om någon håller verkligen tummarna för att det ska gå genom. Vad tror ni att det är?


/Moa

Hoppning

Kom nyss hem från Moa som jag har umgåtts med hela långa dagen. Var även ut till hopptävlingarna i Timrå och jag blir lika nervös varje gång jag tittar på folk som hoppar. Folk som hoppar är verkligen modiga i mina ögon. Efter det åkte vi hem till Moa och jag filmade medans hon red lite på ängen. Tiny var super pigg idag! 

Filmerna kommer upp imorgon, även lite från ridhusträffen! Är så sjukt trött nu så det blir till att krypa till sängs! Qp fick vila idag men i morgon blir det nog någon sorts aktivitet ;)

ELIN

Frågestund del 1

Hur mycket tid tilbringar ni i stallet?
Svar: Ett par timmar per dag är vi nog i stallet, svårt att sätta en siffra på hur lång tid det är.

Hur ofta rider ni?
Svar: Moa- Jag rider ca 5-6 gånger per vecka.
Elin- 4-5 gånger i veckan.

Hoppning vs Dressyr?
Svar: Tittar hellre på hoppning än dressyr men båda gillar att träna dressyr mer än hoppning då båda är hopprädd. 

Högsta ni hoppat?
Svar: Moa- Jag är osäker på om det var 1.10 eller om det var 1.20 men någonstans där. Jag hoppade min gamla westernponny Lizzy, hon älskade hoppa men inte jag så vi klarade ju oss iallafall över.
Elin- Jag har hoppat 1.15 med mitt fördetta varmblod Storis.

Vad tycker ni är snyggast på tävling? Skjorta eller Slinky?
Svar: Båda gillar slinkys mer så länge man är tjej, det framhäver kroppen och det ser mer stilrent ut. Dock om man tävlar reining kan det ibland vara fint med en stilren skjorta.


Tävlar ni för någon klubb?
Svar: Båda tävlar för WINN,Westernryttarna i Nedre Norrland.


Vad använder ni för kamera när ni fotar?
Svar: Vi brukar använda Elins systemkamera när vi fotar, det är en Canon 450D men olika objektiv. Mycket bra kamera tycker vi!

Quarter eller Paint?
Svar: Som ni kan se så äger vi båda varsin quarter och det är den ras vi gillar mest. Har inga problem med paint men det är quartern som tilltalar oss mest. 

Vilken gren inom western är roligast?
Svar:Westernriding, pleasure, trail, horsemanship, hunter och halter/showmanship at halter är de grenar vi gillar mest. Om man måste välja en så väljer jag(Moa) nog trail. Elin skulle välja att rida westernriding.Ridhus träff och Årsmöte

Kom hem för en stund sedan från Årsmöte, kul att det var så många som kom. Extra plus var ju den goda smörgåstårtan vi blev bjudna på! Mumms! Men innan årsmötet var vi ju på ridhus träff.

Qp och jag hade delade åsikter på att vi skulle ut och åka idag. Jag var super pepp och vill åka medans Qp hellre ville stanna hemma. Efter en kvart gick han iaf på. Han är inte rädd eller nått sånt utan han har bara bestämt sig för att nä jag ska inte gå på. Då står han bara där han står och vägrar gå. Svårt att förklara, måste ses Live.

Lyckades även slå huvudet när jag kröp under bommen.. Vilken talang man är.. Kommer få världens bula! Började med att longera i alla gångerterna inne i ridhuset medans det fylldes på med mer folk och hästar. Var en annan unghäst med också som höll på att bralla och ha sig från början. Qp fattade ingeting, vad händer?? Så han var lite spänd från början på allt nytt. Men han fick jogga på ett tag och då började han slappna av. Fattade även galoppen riktigt bra idag, blev ett litet bakutsprång när jag var tvungen att jaga på han lite.

Hoppade sedan upp och red. Focus låg på att få han avlappnad och följsam. Red mycket volt och ut på rakt spår. Lite så volter, stopp och rygga. Tycker att han skötte sig utmärkt med tanke på att det var så pass mycket nya saker runt omkring honom idag.

Han är lite lång i tårna nu också så han blir lite snubbling i mellan åt. Tur att hovis kommer om en vecka. Var tvungen att skjuta fram det då vet inte kunde den dagen han skulle blivit skodd. Lastningen hem gick lite bättre tog kanske fem minuter bara. Nöjd och glad kille som fick komma ut i hagen igen. Ska sätta mig och fixa ihop filmerna ikväll hoppas min dator vill sammarbeta bara ;)

Imorgon ska jag åka ut till Moa och fota henne och Tiny. Hoppas på att snöstormen håller sig borta! Vi ska även svara på frågerna från frågestunden då! Så passa på att ställa frågor nu! Klicka HÄR för att komma till frågestunden! :D

ELINGod morgon?

Haha jag är fortfarande supertrött och jag förstår inte hur eftersom att jag gick och la mig tidigt igår. Förkylningen sitter fortfarande kvar och är väldigt hostig men vad gör det när man ska på ridhusträff? Tänkte pallra mig ut i stallet nu och börja packa och göra iordning Tintin så han ser lite fin ut iallafall. Sedan efter ridningen blir det årsmöte för WINN så Tintin får stå kvar på Färsta medans vi har möte.
Idag utlovas det iallafall bilder och filmer, ska filma när Elin rider tänkte jag. Det är ju mest film på Tintin så idag  så ska vi filma QP har jag bestämt, haha! Nä nu har jag ätit upp frukost så nu ska jag ta på mig kläder och sedan går vi ut och sedan åker vi!
CIAAO!
/Moa

Dags för ridhusträff!

Klev upp innan tuppen idag och släppte ut hästarna, passade även på att fixa klart allt i stallet så jag slipper göra det när man kommer hem och är trött. Så nu sitter jag här och käkar lite frukost. blir väll till att chilla lite innan det är dags att lasta hästen och åka på ridhus träff!

Hoppas att vi blir många, alla kanske inte är där lika tidigt som mig och Moa men man kan ju hoppas. Super bra social träning för lilla Qp! I eftermiddag blir det årsmöte med klubben också, första gången på tusen år jag lyckas vara med faktisk! Alltid kommit saker i mellan som jobb eller Uppsala resor.

ELINJag och Qp i Uppsala innan det var dags att åka hem till Sundsvall!Ute på nya äventyr

Blev en liten promenad idag som jag trode men först så blev det lite träning inne i stallet. Första utmanningen var saxen idag. Han reagerad väldigt mycket på saxen sist vet var här så brukar hålla på den den lite då och då. Är ljudet han inte gillar men idag funkade det bra. Vart lite fundersam när jag skulle klippa han i nacken men efter en stund är det inte någon big deal.

Sen var det dags att testa att linda lite ben och det var inga problem alls. Han stod stilla hela tiden medans jag höll på med benen. Duktig kille! Även att kratsa hovarna gick bra idag, han har varit i en liten svacka ett tag då det verkligen vart ett jobb att få kratsa dom. Men nu känns det som vi är på väg upp från den svackan.

Tog oss sedan en promenad i den sena eftermiddags solen men idag tog vi en ny väg och vad roligt Qp tycker att det är med nya saker! Mötte både bilar och galopperande hästar på dagens tur. Men han är lika lugn för det. En riktig pärla kan han vara ibland!

Imorgon blir det till att åka till ridhuset för ridhus träff. Hoppas bara på att väder gudarna öär på våran sida så vi kommer iväg. Blir även årsmöte i morgon så det är fullt upp! :)

ELIN


Sist vi var i ridhuset med Moa och Tiny.Min duktiga lilla häst

Hann inte att skriva igår då det vart full rulle så fort jag var klar i stallet. Kom iaf ut under dag tid i går, kosr i taket! Qp var väldigt lugn på gången också, han har varit lite "jag vill inte så still ska ha koll på vart matte är och vad hon gör". Började med att att gå längts vägen mycket eftersom att jag visst att skolbussen skulle komma när som helst. Perfekt eftersom att vi får träna lite på att möta lite större fordon då.


Tyvärr kom bussen från fel håll, så den kom bakifrån så det tyckte Qp var lite läskigt. Men eftersom vi har världens bästa buss chaffis här så stannar han och låter oss gå förbi bussen lungt och fint innan han åker vidare. Så det blev jätte bra träning, så fort han förstod att vad det var så var det inge mer med det. En av sakerna som är så bra med Qp att han lätt kommer över det om han ser nått läskigt, han stressar inte upp sig för det i flera minuter.


Hoppade upp några minuter senare och red vidare på våran tur. Var super bra väder ut med solen som sken och det var varmt och skönt. Blev en hel del trav i dag, mycket pågrund av att han behövde få göra av sig lite av sin överskotts energi. Han frustade på och imellan åt började han sänke huvudet lite. I skritten är han helt i focus när vi rider ut men i traven blir han lite spänd och måste kika på lite saker. Är ju ett nytt momment men jag tycker att han redan börjar bli bättre i det. Lite dålig framåtbjudning från början men sen fick man nästan stoppa upp han lite på hemvägen när han fick lite väl bråttom.

Var så himmla nöjd hela turen, kände att jag kunda slappna av och inte sitter beredd hela tiden som jag annars har gjort när vi ridit ut. Beredd på att han kan bli rädd för nått eller så. Känns att vi börjar lära känna varandra bättre. Så roligt pass var det igår.

Dagens plan är att vi ska ta det hyffsat lungt, ska ju till ridhuset i morgon för lite social träning bland annat så idag tänkte jag börja träna lite mer på att ha saker på benen. Så ska faktiskt testa linda benen idag. Har börjar med lite vatten träning av benen också, dock är det lättare att träna på sommaren men känner att jag måste börja lite smått eftersom man vet ju aldrig, tänk om han får en skada och det inte går att tvätta osv på grund av att han tycker att sånt är läskigt.


Sen blir det kanske en liten kortare promenad över till andra sidan där han inte varit än. Ser ut att vara skönt väder så det gäller att passa på. 

Vad ska ni hitta på med era hästar idag då?

ELINhan ser ju så glad ut.. Nä men han har inte riktigt förstått grejjen med att vara med på kort och stanna kvar så man kan ta en bild. Vill ju stå nära matte i stället;)Gårdagens ridning

Igår fick jag äntligen rida för första gången på en vecka, det var så jäkla roligt. Vi tog ett lugnt pass på banan med ett vanligt träns och en martingal för att jobba honom mjuk, han var väldigt mjuk och böjbar för att inte ha blivit riden på så många dagar. Tränade på framdel och bakdelsvändningar samt att backa. Backningen är lite av hans sämre sidor, han har inte alls det tempo jag vill att han ska ha utan att han hasar sig bakåt istället för att trampa på. Men det har blivit bättre när jag tränat olika backövningar för att stärka hans rump och ryggmuskler.
Ska rida idag också hade jag tänkt, vi får se hur det blir med det. Ska ju ändå åka till ridhuset imorgon för att träna med en massa andra hästar. Det kommer vara så bra för mig och Tintin då vi lär oss att slappna av ännu mer i en miljö med mycket omkring mig, exakt som på en tävlingsplats. 

/Moa

She's Sure Eye Candy

Snacka om att namnet är helt rätt för denna häst. Riktigt vacker häst, rör sig så himla fint. Galoppen hade ett riktigt fint flyt och.. wow!

Jag har sett solljus

Idag har jag varit ute i solljus för första gången på fyra dagar, det kändes som att födas på nytt. Jag pysslade lite i stallet i den mån jag orkade, mockade Tintins box och fyllde lite vatten sedan var min ork borta, gick då och gav hästarna hö i hagen och snacka om en lycklig kille som stod och väntade. Gnäggade högt som en tok när jag kom och skulle bara stå och gosa, han blir alltid sådär när jag inte varit med han på några dagar.
Imorgon ska jag försöka mig på lite ridning hade jag tänkt, beroende på hur jag mår efter en dag på skolan, jag ska testa gå imorgon. Börjar inte förrän halv 1 så det är inte en speciellt lång dag. Men tror jag måste göra någonting med han iallafall, han är pigg som jag vet inte vad. Och om jag ska kunna träna på lördag måste jag nog rida han lite innan!
/Moa

Dags att bli sjuk igen ?

Åkt på en förkylning jag också, eller den har inte riktigt blommat ut ännu men jag är så där tung i kroppen och börjar få ont i halsen. Springer runt och nyser hela tiden också.. Tycker att jag precis blev frisk?

Igår kväll så tog vi oss iaf en lite promenad jag och Qp. Kände att jag behövde arbeta han lite från marken då han varit lite ur focus. Blev mycket halter idag också blandat med lite ryggningar. På slutet hade han full focus på Matte istället för allt runt om kring. 

Sprang även lite med honom då framåtbjudningen var på botten från början. Tror han börjar bli lite less på att gå samma väg varje gång. Men det är svårt på vintern när man ska motionera hästarna på kvällen. Vi har bara gatulampor åt ena hållet längst vägen sen är det kolsvart åt andra hållet så ingen höjdare att rida åt det hållet själv. Så då blir det gärna samma runda varje gång.. Men ska försöka komma ut på förmiddagarna lite framöver.


Idag får han vila, känner mig lite häning så stannar inne och kurerar mig lite ;) Passa på att ställa frågor i våran frågestund också! Vet att det är många som inte är western rytttare som läser våran blogg så varför inte passa på att ställa lite frågor om Western ridning? 

ELIN
Fina gammla Ylli får stå för dagens bild!

FRÅGESTUND


Lucky riderFick hem denna på i brevlådan i går, Super glad man blev men nyfiken som bara den varför jag fått den. Har ju ingen prenumeration på Lucky rider men det var en glad överraskning. Så Tack till den som skickat den vem du nu än är :D

Lucky rider är en av mina favorit häst tidningar, kanske för att det bara är western ;)
Vill träna och rida!

Nästan iallafall, har mått riktigt dåligt dom senaste dagarna. Har inte tagit mig upp ur sängen och har knappt fått sovit något så någon bloggning har inte legat på kartan. Det är så jobbigt när jag så gärna vill ut och rida men inte kan ta mig ut eller något alls. I helgen är det ju ridhusträff så jag måste verkligen vara frisk till dess, jag som har längtat så mycket.

Sitter och försöker fixa en design nu, känns som att det här kan bli väldigt bra. Allt som är nu är tillfälligt och jag jobbar och sliter för att få klart allt så fort som möjligt. Hoppas ni har tålamod att vänta iallafall några dagar till innan det är klart.


Snö, snö och en massa snö!

/Moa


Fullt upp och sjuklingar

Hade full rulle i går så jag hann inte uppdatera bloggen nått. Blev iaf en kvälls tur med Qp längst vägen, suprice ;) Började med att gå med honom en bit. Blev lite spänd ett tag nä vi mötte massa hästar och hästar somr ed om och sedan travde i väg. Men när han efter en stund började slappna av så hoppade jag upp och red. 

Travade lite idag och han var verkligen pigg. Blev en hel del halter och halvhalter för att få honom att ha lite focus på mig. Blev en helt okej tur men det var som att sitta på en tickande bomb lite. Mötte ganska många bilar, så blev lite träning med det. Han reagerade bara en gång och det var när det kom en bil med helljuset på bakifrån, blir konstiga skuggningar i snön då som faktiskt kan äta upp en ;)

Just nu sitter jag och käkar frukost efter att ha varit ute i stallet. Mockade och fixade klart allt så man har det gjort. Skönt. Qp får vila idag, det är planen iaf men kanske får nått infall till att ta en tur i kväll vi får se. 

Moa ligger till sängs och är super sjuk så vi får se när hon orkar göra någon update! Krya på dig! <3
ELIN


Asså matte vad håller du på med ?

2011 AQHA Junior Trail World Champion
Back on Track

Efter en massa fix och trix borde det gå att kommentera igen, det hade hänt något med kodmallarna och det var en massa knas. Men ni kan väl testa att kommentera bara för att vi ska se om det fungerar. Idag har jag inte haft ork till någonting alls, jag har åkt på världens förkylning. Jag har feber, slemhosta och kallsvettas hela tiden, legat i soffläge hela dagen. Mamma var gullig och gjorde stallet till mig, jag kände mig hängig redan igår men jag åkte iväg på födelsedagsfirande ändå. Kom hem och låg och skakade i sängen, fick feber och har inte kunna sovit inatt. Uscha... hoppas jag blir pigg snart.
Blir hemma från skolan imorgon iallafall så det kommer väl upp fler inlägg imorgon än vad det brukar göra under skoldagarna.
En bild från Vemdalen som jag tog i slalombacken.

/Moa

Problem med att kommentera.

Insåg precis att det inte gick att kommentera våra inlägg! Jobbar för fullt för att lösa det, så håll ut!
Qp fick vila idag då matte var lite för bakis och sedan var det dags för en vilo dag. Precis en sån dag när det är plus grader och riktigt fin väder. Men ska jag vara ärlig så såg inte Qp ut att tycka att det var ett bekymmer att inte få röra på sig, Han stod och njöt i solen hela långa dagen. Fick stå utan täcke idag också, det bästa som finns tycker han! 

Imorgon blir det en tidig morgon i stallet igen, ska iväg och göra lite ärenden hade jag tänkt. Så blir kanske en morgon tur också. Nu kommer det antagligen bli lite dåligt på hästfronten, har varit två super bra veckor då allt har känts toppen men nu är det dags att dom tar slut... Kan tyvärr inte gå ut med det i bloggen då det är personligt. Så hoppas ni har förståelse över att jag inte kommer ha så mycket updates under en period, iaf inte som har med träning av Qp. Han känner av när jag inte är i balans i mig själv  så därför det får bli som det blir.ELIN


Löslongering

Stod på schemat idag och solen lyste så det var vamt och skönt ute. Stod och pysslade på gången en bra stund innan vi gick ner i lillhagen som jag brukar använda när jag ska longera osv då den är väldigt plan på vintern. Började med att leka lite, inkallning, följa john och backningar osv innan jag började att lös longera lite.

Lyssnade hyffsat bra på mig idag, lite lat och ur focus i mellan åt. Varför röra på sig när det är så mycket mysigare att stå i solen och mysa med matte. Sen fick han gå ut i hagen utan täcke idag då det var så skönt ute, han såg verkligen nöjd ut ;)

ELIN
Men matte, man ska stå och mysa i stället...
Mys mule!Inväntar sällskap

Jag och mamma har precis kommit hem från ett härlig pass på längskidorna och nu sitter jag och inväntar Kattis och Maria som ska komma ner och rida på våran ridplan. Jag kommer inte rida idag, för jag hinner inte men ska titta när K och M rider. Det blev ingen hovslagare men mamma skulle se om hon kunde fixa det, annars blir det vila hela helgen för Mr. T.

Snart är det årsmöte med våran westernklubb WINN också, det ska bli superskoj för det är en ridhusträff innan så man kan rida med lite folk. Både Elin och jag ska vara med, det verkar bli rätt så mycket folk. Lääängtar!!


Sist vi var inne i ridhuset, finaste grabbarna!
/Moa


10 saker du inte visste om Tintin

 • Han kan vara jordens snällaste, utan att överdriva.
 • Han kan ett enda trick, att bli skjuten!
 • Lämnar man boxdörren öppen så tar han inte ens ett milimetersteg utanför boxen.
 • När jag köpte han så kunde han knappt göra sidepass eller skänkelvikningar.
 • Han älskar andras hästar, han står bara och beundrar dom.
 • Han är lagd åt andra hållet, han är sååååå kär i Kattis paint Sune och Marias paint Woody.
 • Hypodondrier är vad han är, så fort han har ett litet sår så kommer han till mig och visar hur synd det är om han.
 • Enda gången han kan vara småsur är när det kommer till maten, hans mat är hans mat haha!
 • Han hade aldrig gått trail när jag köpte han, och se vilken naturbegåvning han blivit.
 • Alla kan rida Tintin, han blir superlycklig av småbarn. Mamma har en kompis, vars barn är rullstolsbunden, och när de kom och hälsade på så fick hon träffa Tintin. Han vart så glad, han älskar verkligen barn och la hela hans huvud i hennes knä och bara stod och gosade. Som sagt, världens snällaste! ♥/Moa


Ett skratt förlänger livet

Fick mig ett gott skratt när jag tittade in på våran blogg i morse och såg våran tillfälliga header som Moa fixat. Hästarna ser ut att ha gått upp 800 kg. Men ni får ha lite överseende med det tills vi har byggt om klart här på bloggen.

Idag har jag haft sovmorgon kors i taket! Men ska snart ut till stallet och göra klart allt där ute. Blir kanske lite lös longering med Qp idag. Igentligen skulle han ha vila i helgen men eftersom att det inte vart nått går så måste vi hitta på nått idag i stället.

Update kommer senare!

ELINLite mer vårnyheter!


www.oswsa.com


ELIN

Men hejdär

Igår när jag kom hem så var det så sent att det inte gick att filma men jag har hela helgen på mig, så förhoppningsvis blir det en film då! Nu sitter jag hos farmor och väntar på att jag ska åka med bussen till skolan, ett körkort hade suttit fint kan jag säga men snart så.. haha. I helgen, ja vad händer då? Det är lite oklart, ska fira en vän på lördag och sedan träna, träna och träna lite till med Tintin om hovslagaren kan komma. Imorse när jag tog ut dom såg jag att höger baksko satt löst, suck! Men ska ringa idag till Ingela och höra om hon har tid att komma i helgen, och om hon inte hinner får jag väl ta promenader med han istället. Han är ju superpigg nu så han håller på hoppa genom taket!


Haha han ser galen ut när han ska gäspa, mammas gopropp!

/Moa


10 Saker du kanske inte visste om Qp

* Qp har ingen respekt för eltråden i hagen, Han kan stå och luta sig imot den fast han får stöt på stöt.
* Han är rädd om sin mule
* Qp är besatt i brevlådor, han vill alltid gå fram och öppna locket på dem.
* Qp orsakade en översvämmning i stallet när han stod på inridning. Han tyckte att vatten ledningen till hans vatten kopp skulle vara avbiten ;)
* Han är en riktig liten mysis som hellre står och myser än arbetar.
* Han älskar att träffa nya hästar.
* Han är sprut rädd som sin matte.
* Han ska alltid ha koll på vart matte är när han är i stallet.
* Morötter eller godsaker överhuvud taget är livets höjdpunkt!
* mednas hovslagaren är livets undergång.
Ho ho ;)

Joggingtur, bilar och tokgubbar!

Blev sjukt kallt helt plötsligt här i Norrland.. Där fick jag för att jag snackade om vårkänslor i solen.. Men bestämde mig för att gå en promenad med Qp som slutade med att det blev en joggingtur. Från början ville han inte springa med mig, Qp är en väldigt bekväm häst som helst står och äter eller blir gosad på. 

Men tillslut så sprang han också, kan ju säga att jag inte frös iaf. Inte det lättaste att springa i stora skoter stövlar och tjocka vinter kläder. Men vi fick lite motion idag iaf. fick även lite bil träning då hela byn var ute och körde idag. Qp brydde sig dock inte han hade focus på att spåra på backen eller kolla in kostiga snösaker. 

Mötte även byns tokgubbe som aldrig viker av sitt spår på vägen eller vad man ska säga. Han hatar hästar och hans fritids sysselsättning är att skrämma hästar. Alltid lika roligt när han misslyckas då man har så cool lugna hästar som inte bryr sig om smällar och konstiga ljud. Idag skulle han gå förbi med sina gåstavar en halv meter i från oss.  Tanken på att gå över på andra sidan eller hålla lite avstånd finns inte. 

Red Pony engång när jag mötte han då han gick med några andra och han körde en barnvagn. Dom går på bredd och han går i mitten eller vad man ska säga. Jag rider på min sida av vägen och ju närmare jag kommer tänker jag, Men ska han inte gå lite åt sidan med barnvagen ? Men nä han går kvar i mitten så han går alltså förbi Pony så att om jag hade slängt ut mitt ben så hade jag kunnat snudda vid han eller barnvagen. Känner så här reskerar man sitt barn/barnbarn bara för att jäklas med ett djur på 800 kg ? Nu hade jag en häst som är snäll i sånna sitvationer men vem vet om han hade blivit rädd och hoppat in i barnvagnen ? säger då det vilka idioter som finns här i världen. 

Ja, ni som orkade läsa igenom mitt babbel. Vad tycker ni om folk som beter sig på ett sätt där dom är ute efter att skrämmas? 

ELIN

Glukosamin

Kom på att jag har en halv burk med glukosamin som bara står här. Var ju Pony som käkade det förut men det är inget som Qp behöver än. Så är det någon bloggläsare som ger sin häst glukosamin så här av er så kan ni få köpa mitt. Synd att bara slänga det eller att det ska stå och skrota här. 

Nypris på 1 Kg är 499kr och 0,5 kg 299 kr.

EDIT:

För er som inte vet vad glukosamin är för nått så är det ett tillskott till äldre hästar eller hästar i hårt arbet som tränas och tävlas mycket, Den ökar produktionen av ledbrosk- och ledvätskeämnen som gör så att lederna blir upp smörjda eller vad man ska säga.  Jag personligen tycker att det är super bra och har verkligen märkt skillnad när jag har använt det.  Rekomenderar det framför allt till äldre hästar!
Pyssel!

Varit ute i stallet och pysslat på i några timmar nu mitt på dagen. Blir riktigt varmt vid stall väggen nu när solen är frame. Nästan så att man får lite vår känslor! Men rent och fint blev det iaf i stallet. Har några hyllor kvar som det ska plockas till på bara. Sen har jag ju flera lådor med häst saker som står på vinden som jag borde gå igenom och sälja av lite. Men skjuter det framför mig ett tag till... Men en bloppis till våren blir det nog;)

Hoppas på att det blir ridning ikväll med sällskap, men annars tar vi kanske en tur själva endå. Vi får se vad dagen har att erbjuda åt det hållet.


Gjorde en tillfällig namnskylt till Qp idag också.ELIN


Godmorgon bloggen!

Hej alla fina bloggläsare, jag har en känsla av att idag kommer det att bli en toppendag. Jag har sovmorgon till halv 2 men ska åka in till skolan tidigare för att få lite arbete gjort. Sedan ikväll blir det ridning med Tintin och så ska jag leka lite med han från marken, såg att Elin hade fått ut en film när hon gör det så ska be mamma göra det ikväll.


Utanför mitt köksfönster nu på morgonen, ser att solen börjar titta fram också!

Vad har ni för planer idag då? Ska ni träna något speciellt eller bara ta det lite lugnt?

/Moa 


2011 AQHA Junior Hunter Hack World Champion
Lek med Qp

Varit ute på lite ärenden idag och passade även på att käka lite go lunch med några fina vänner idag. Eftersom jag ska iväg senare ikväll så bestämde jag mig för att leka lite med Qp i hagen. Första gången vi leker faktiskt, så ni får ha översende över det ;) 

Men tycker att han var duktig endå. Synd att kameran hade så dålig batteri så lyckades bara filma från början när vi höll på. Men får filma lite bättre någon annan dag. Blev mycket belöning i dag så fort han gjorde rätt, som att hamna i himmelen tyckte Qp ;) 

Körde även lite löslongering sen efter att kameran hade dött. Blev alltså ett lungt pass idag. I morgon står det ridning på schemat i alla fall :D

ELIN

Lek i snö

Igår hade mamma och jag en fixkväll i stallet, vi tog ut en massa skräp från stallet och slängde så det blir lite mer ordning. Ska filma i helgen hur det ser ut i vårat stall så ni får se hur det ser ut, det kan man ju göra nu när jag har städat. Jag tog och red Tintin medans mamma borstade Ylli, jag red barbacka på banan i snön. Det var väldigt mysigt, dock var han väldigt trött och slö så jag fick verkligen rida, känner att jah har lite träningsvärk idag i benen. Det är väldigt bra träning för mig, både för balans och styrka.

Ikväll har mamma sagt att hon ska göra stallet, det var väldigt snällt av henne. Känns skönt att ha en "hästfri" kväll, hur mycket jag än ägnar åt mina hästar och hur mycket jag älskar det jag får göra varje dag så är det skönt att ha en dag när man bara kan vara. Det var väldigt snällt. Sitter på skolan nu och tittar runt och gör en massa inlägg till bloggen, det är skönt att ha det gjort så man kan posta dem sedan bara.


Bild från när jag och min familj var i Cap Verde 2009. Saknar värmen och sommaren när jag ser sådana bilder.
/Moa


Skyddsglasögon för häst?

Har igentligen inte tid att blogga nu, men kan inte låta bli! Är så sjukt nöjd över dagens pass med Qp! Blev en sen tur då jag hade annat för mig på dagen och skulle få lite sällskap nu till kvällen. Gjorde ordning honom lös i boxen idag och han stod helt stila och mummsade på sitt hö medans matte höll på med både det en och det andra. Tog sedan en promenad ner till paddocken som ligger ca 15 min promenad från mog, en 30 med Qp då han går som en snigel och ska titta på allt ;)

Hoppade upp och red lite där inne medans Matilda trimmade lite med sin häst. Qp var lite spänd då det var ett nytt ställe med nya ljud och han fick plumsa i lite snö. Körde lite stopp och ryggningar blandat med lite volter. Bara för att känna att jag har med mig honom. Sen red Matilda med mig halv vägs hem och Qp skrittade på så lugnt. När hon skulle vända och rida hem så hoppade jag av och skulle gå en bit men efter några meter så hoppar jag upp igen då han var så himmla lugn och inte brydde sig om att han blev själv.

Han fortsatte att vara lika lugn så till slut kunde jag inte motstå att testa.. Så vi travade upför en liten backe. Snacka om att Qp tyckte det var kul! Men han fortsatte vara lugn och stressade inte iväg eller smyg öka. Utan han lyssnade toppen. Kan ju säga att det var en nöjd och stolt matte som kom hem sedan. Qp har varit så mogen hela det här passet!
Dock hade han återigen lyckats skada sig vid ögat.. Idag har han slagit i nått istället då han var lite svullen över ögat. Men såg inte ut att vara nått allvarligt. Hoppas på att svullnaden har gått ner tills i morgon, så att det inte har tjockat ihop sig så han inte kan se i morgon.. uscha.. 4 gången han slår sig i huvudet/Ögonen .. eller nej det är 5 till och med.. Finns det skyddsglasögon för hästar? Eller kanske ett helt skydd till huvudet.. haha det skulle han behöva, snacka om att ha noll koll på vart man slänger med ärt hjärnan i bland ;)


Nu måste jag sova, ska upp tidigt i morgon! Hörs!

ELIN

Typ ett par sånna fast för hästar, det hade varit nått det ;)

Att vara rädd

 

För tio månader sedan gick jag omkull med min förra häst vilket slutade med brutna revben, en krossad fotled, ett knä ur led och en mosad kropp. Men det var inte bara fysiska skador som kom som följd efter vårat fall utan det blev även psykiskt jobbigt. Så fort jag satte mig på hästen igen började min hjärna att tänka på saker som ”nu ramlar han och nu kommer det göra ont igen”

Med Pony vart det aldrig sig likt med min ridning efter det, då jag konstant satt och var orolig att han skulle gå omkull eller gå ner på knän som han redan hade gjort ett antal gånger. Jag var inte heller bara rädd för att jag skulle göra mig illa utan vad som kunde hända Pony. Vid flera tillfällen då han hade gått ner på knäna så skrapade han upp knän och nån gång även mulen.

 

Efter att Pony hade gått ner på knä på en tur.

Anledningen till att Pony snubblade så mycket var för att åldern hade börjat sätt sina spår. Synen var inte den bästa och kroppen ville inte riktigt hänga med. Efter våran krasch så kom vi aldrig riktigt tillbaka till den form vi haft tidigare. Att inte kunna bli riden var det sämsta som kunde hända för Pony. Alla skador och sjukdomar kom på en och samma gång. Den sista tiden motionerades han bara från marken i form av tömkörning och promenader.

Men för att återgå till det psykiska i detta. Varje gång jag red och kom i ett hörn slutade jag att andas, vart stel i hela kroppen och var beredd på att nu får jag hästen över mig.  Eftersom att det var just så omkullridningen hade gått till. Hade även svårt med att göra snäva vändningar eller rida över bommar. Faran låg och tryckte på i bakhuvudet.

Första gången jag sitter på Tiny efter att jag hade gått omkull.

Var och red både Eld och Tiny väldigt myckt under den första tiden. Visst red gjorde jag, bet ihop för jag ville inte riktigt erkänna att jag var rädd. Jag, Elin Stjernstedt var rädd för att rida. Ett plötsligt infall jag fick var att vara med på Ride campen där det kommer tränare från USA och har träningar under några dagar. Fick låna syrrans arab då Pony inte var ridbar och under dessa dagar släppte det värsta av min rädsla. Jag vågade även berätta för nära att jag blivit lite rädd efter fallet och dom flesta hade redan listat ut det.

 

Jag och Eld under en liknade övning fast vi då red över hela planen ute.

 

Det var under en övning när man rider på en lite fyrkant och så fort hästen inte är med så ska man vända rakt igenom den. Ska be Moa visa er denna övning. Den är super bra! Man sitter på lösa tyglar och låter hästen gå i sitt tempo och man gör den i alla gångarter men framför allt i galopp för min och Elds del iaf. Så för mig kändes det som att jag var tvungen att släppa all kontroll. Jag var livrädd, tänkte att nu får vi omkull och dör när vi måste vända igenom här. Jag kände mig helt bortkopplad från omvärlden och målade upp en massa bilder för mig själv om hur Eld bryter nacken och jag nått ben osv.

 

Men så släpper allt och jag känner att ja, jag kan lita på Eld. Han har koll på sin kropp, han vet vad han gör och han kommer inte att ramla. Var just det passet som jag kände att hjärn spökerna släppte taget om mig. Sen satt det kvar lite i smyg som tex om hästen snubblade till så for hjärtat ut ur kroppen osv.
Men sist jag var hos Moa och red Tiny så satt jag och galopperad längst fyrkant spåret då jag plötsligt inser att, ”Hallå, jag galopperar på snö i hörn och jag är inte rädd”. Även Moa sa att ” Jag var inte säker på att du skulle galoppera.” Eftersom att hon vet hur jobbigt det var med just snö, hörn och galopp.

 

Det känns så skönt att äntligen veta att jag inte är rädd längre. Att tala om för mina närmaste att jag var rädd för att gå omkull igen hjälpte otroligt mycket då dom kunde pusha på mig till att våga. Vad jag vill ha sagt med allt detta är att man ska våga berätta om sin rädsla. Vad det än kan vara så är det alltid lättare att vara iaf två som bär bördan istället för att man är helt själv. Ibland kan det behövas en knuff åt rätt håll för att våga ta den där chansen som kan förändra allt.

 

ELIN

2011 AQHA World Show Senior Trail


Film från igårInte världens bästa kvalite men det får duga =) Från igår när vi var i ridhuset och red lite bommar =) Värmen är tillbaka!

Eller.. Beror på vad man tycker är varmt. Men efter att ha haft över 20 minus i några dagar så tycker jag att det var riktigt varmt i morse när jag släppte ut hästarna, bara 10 minus! Passade på att städa lite i stallet idag när det inte var iskallt där.

Så nu är julpyntet nere, bara några saker som hänger på tork. Så nu är det bara sadel kammaren som ska städas till men det får bli nån annan dag. Vet inte vad jag ska hitta på med Qp idag, blir kanske en lugn skritt tur bara.

Vad ska ni hitta på med era hästar idag ?

ELIN


Jag och Eld på ride camp:)Peter de Vos tar över spakarna i SQHA

Den 29 januari var det dags för SQHA- Swedish Quarter Horse Associaton att ha sitt årsmöte. På plats i Jönköping/Gränna återfanns ett mindre antal intresserade Quarterfantaster. Stämningen var god och årsmötet genomfördes effektivt. Vid samtliga val röstades valberedningens förslag helt igenom. Den avgående styrelsen avtackades och fick spontant en extra varm applåd för sin förmåga att ha fått föreningens ekonomi på fötter igen.

Diskussionerna under mötet handlade mycket om framtida tävlingsanläggning samt SQHAs nya femårsplan och framtidsvision. Det finns ett flertal förslag på aktiviteter som den nya styrelsen arbetar vidare med kring frågan om att föra svensk quarteravel och användandet av rasen framåt. En del av det arbetet är utöka aktiviteterna för så kallade Recreational Riders (- återhämtning – på svenska fritidsridning, turridning, ) så söker föreningen en person som är intresserad av att vara AQHA Trail Ride Coordinator. Vid frågor kring detta kontakta info@sqha.com.

Efter att de nya styrelseposterna klubbats igenom ser styrelsen i SQHA 2012 ut så här:

Peter de Vos – ordförande

Jan-Olof Sjögren – vice ordförande

Pia Thomsson – sekreterare

Christer Petersson – kassör

Tord Andersson – ledamot

Göran Lindström – ledamot

Helene Mikiver – ledamot, Youth Advisor

Anders Berndtsson – suppleant, International Director

Christina Petersson – suppleant, medlemsregister, Youth Advisor

Vill du veta mer om SQHAs verksamhet går du in på www.sqha.com

http://www.luckyrider.se/nyheter/peter-de-vos-tar-over-spakarna-i-sqha 2012--02-06

/Moa


Hej alla nya!

Vi har slagit besöksrekord idag, jag får tacka Ponnysanning för den delen. Dom länkade oss som en av två westernbloggar, det var jätteroligt att se att vi vart länkad av en sån pass stor blogg. Idag var Elin och jag och red i ridhuset, jag tycker passet gick helt okej. Vi jobbade mest med galopp och galoppbommar, det är våran svaghet i ridningen. Jobbade med att få honom rund i galoppen och inte tappa baken när vi ska svänga.

Det funkade helt okej, han var lite lat när  vi skulle rida bommarna och slog i och hade sig men efter ett tag vaknade han till och skärpte sig. Jag vet vad vi har att jobba på nu så nu ska vi träna vidare. Elin lägger ut filmen imorgon då vi är och rider, så då får ni se hur det ser ut.

Första och sista gången jag och Tintin testade reining haha.
/Moa


Här ska ni klicka

Vi har sett att det är många nya som tittat in på våran blogg, så nu kan ni följa oss dagligen och vara först med att se våra inlägg, lägg till oss på bloglovin här- Följ min blogg med Bloglovin!

Bra att ha saker för att bli snyggast på tävling!

 1. World champion shine on Ljus/Mörk 125:-
 2. Absorbine hovlack svart 190:-
 3. Ultra grooming chalk 175 :-
 4. Lös svans 1500 :- och uppåt.
 5. Groom bag 199:- och uppåt.
 6. Show touch up, spray färg ca 220:-
 7. Hood ca 400 kr och uppåt.
 8. Foxfire glans spray ca 199 :-
 9. Pensel till hovlack ca 15 :-
 10. Putsduk 69:-
 11. Sax ca 15-20 :-
 12. Borse. finns att köpa på många ställen ca 30-60 :-
 13. Silicon drops 85:-
 14. Silicon band 15:-
 15. Svans påse 50-199:-
 16. En bra groom är ett måste! ;)


  Sakerna finns att köpa på Hööks och Tumbleweed bland annat.


  ELIN
Lyckat pass

Qp gick på transporten på andra försöket när vi skulle åka iväg till ridhuset idag. Stolt matte! Börjar bli bättre nu, skönt! Gäller att hålla igång med transport åkandet nu bara. Väl vid ridhuset fick vi vänta en stund då dom inte riktigt var klar med hopp träningarna. Men sen hade vi ridhuset för oss själva. Vilken lyx! ;)

Började med att longera Qp för att känna igenom lite kommandon och kolla vilken energi nivå han hade idag. Var väldigt lyhörd och avslappnad idag. I joggen sänkte han verkligen huvudet och jobbade på lungt. Galopp fattningarna var också så mycket bättre idag. Tog rätt galopp åt båda hållen och orkade hålla den ett bra tag också.

Hoppade sedan upp och red lite volter blandat med att gå ut på rakt spår för att känna att jag får med mig honom. Styrningen funkade bra idag och han hade koll på kroppen. Inte alls så vinglig han som han kan bli. Sen passade vi på att gå över lite bommar då Moa endå höll på med det. Qp bryr sig inte alls om att han går över bommar, inget läskigt alls med det.

Sen blev han lite trött så då gav i oss för idag. Skrittade av och kollade lite på när Moa red. Åka hem det ville inte Qp göra idag, så fick greja lite i ca 5 min innan han gick på. Han står mest stilla med båda fram hovarna på transport rampen. Men tillslut gick han in och var mycket nöjd över sig själv.

Fick stå inne en liten stund när vi kom hem så jag var säker på att han hade drukit lite vatten innan han fick gå ut. Det fryser ju så fort ute i hagarna.. Måste verkligen köpa mig en termobar! Han fick på sig Ponys gammal hals täcke idag också. Pony drunkade i det medans Qp knappt får plats i den. Mden det funkar iaf.

Nu ska jag förska tina upp lite.. är över 20 minus ute just nu.. Brr!!

ELIN
Tiny Moa och Qp efter dagens pass! :)
Ponys gammal täcke som kom till använding :)


Som sagt...

så ska vi nu åka till ridhuset med Elin och QP. Det kommer bli jätteroligt att åka in och träna, tror jag ska jobba mycket bommar idag när jag har bättre underlag än hemma. Det kommer förmodligen både filmer och bilder från ridpasset. Nu måste jag ut och börja förbereda för avgång, ciao!

/Moa


Dags att åka till ridhuset

Om en stund är det dags att gå ut i stallet för att göra klart hästen för att åka till ridhuset och rida lite. Behövs verkligen! Håller tummarna på att transporten och bilen är på min sida idag och vill ut och åka ;)

Ska möta upp Moa och Tiny i ridhuset också. Blir kingen det! :D 

Hörs senare!


ELIN

2012-02-04; dagen i bilder
/Moa


Januari i bilder


Qp fick sällskap i hagen ! :) Som han har längtat! ;)


Stormen dagmar drog in över Norrland och gjorde oss el lösa och det var kaos överallt.


Var ut till Moa och fotade i snöstorm. Svin kallt!!


Var och kikade på Moa och Tiny som var och tränade i ridhuset. 


Moa och Tiny njöt i vinter solen ;)


Jag och Qp började komma ut på tur:)


Qp tappade en tand.


En massa mys i stallet!


Vi visade våra tävlings kläder :)

Började rida mer :D


Moa fick en fin present av mig ;)


Clinic för Hubertus, Robin frid och Håkan blev bokat! :D


Qp och Tiny träffades för första gången och dom gick super bra tillsammans :D


Moa fick hem sin nya tävlings tröja :)

Ja, detta var lite bilder från Januari =)-18 grader

Höll på att mysa en bra stund på gången idag med lillkillen. Lyfte hovar, klippte lite med saxen och fixade med svansen. QP stod och halv sov under tiden, han tyckte det var mysigt att bli ompysslad idag! Försökte gå en promenad men han hade en snö stylta på fram som var omöjlig att få lös. Slog med hammare, men inger hjälpte. Så det var inte så lätt för han att gå på vägen då det blev halt.


Tränad lite från marken i en av hagarna där der var djupsnö i stället. Lättare för han att gå med den lilla tjuriga styltan. Gjorde lite halt och backning. Så han fick använda hjärnan lite idag iallafall..


Han hade ett riv sår/ brodd sår under ögat som såg lite äckligt ut i går kväll när jag tog in honom. Men imorse såg det super fint ut, har torkat ihop och ser inte alls lika farligt ut längre. Skönt! Han lyckas med mycke denna lilla kille. Antagligen har han slagit i huvudet i nån pinne eller nått i hagen..

ELINVad gör du matte ?


Så här ser såret ut i dag, tog aldrig nån bild igår, men då såg det djupare ut.


Mys i kylan! Dagens fråga

Har under många år haft stall kalendendrar som jag skriver i hur ridpassen gått eller när hovslagaren osv kommer. Tycker det är super bra att ha för det är så lätt att bläddra fram och tillbaka för att se vad som har hänt och när saker hände. Bloggen funkar ju ungefär på samma sätt men med en kalender så blir det lite mer personligt och kortfattat.

Hur gör ni? Skriver ni bara på bloggen eller har ni en kalender ? 


Så här ser min ut =) Tycker att det är viktigt att det ska vara hela veckan. Man får bättre översikt då, gillar verkligen inte när det är en dag på varje sida då får man ju noll koll på vad man har gjort. 
All-Around Youth Third Place

Hade ingen aning om att jag skulle få något sånt med tanke på att Nationals inte var våran bästa tävling men som gick helt okej. Det var ju jätteroligt att få hem det här i postlådan imorse, jag vart väldigt glad!/Moa


FILM: Träning 2012-02-01

/Moa


svett och svål borta på gympingen

Nyss kommit hem till Moa efter ett härligt tränings pass på gymmet. Blev mest att springa på bandet för mig men moa tvingade mig att göra lite annat också. Vi tycker att det är viktigt att hålla i gång kroppen lite extra, utöver ridningen och stall arbete. Man kan inte förvänta sig att hästarna ska vara i topp form om inte ägaren är det.

Snart ska vi gå ut i stallet för att rida Tiny. Hoppas på att underlaget är bra så det går att rida, blir lite filmning isåfall. Qp har vila idag så passade på att fixa klart allt med honom i morse. Verkligen varit full rulle hela långa dagen så man börjar längta efter sängen redan nu ;)


Om

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Northern Showhorses

Vi är två westernsatsande flickor från Sundsvall. Moa Nyman & Elin Stjernstedt, vi båda har quarterhästar. Qalms Sierra Smooth & Pure Prime Chocolate. Vi satsar mest på gångartsgrenarna såsom pleasure, horsemanship, westernriding, trail och hunter under saddle. Nu satsar vi mot en bra tävlingssäsong 2012!

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus